Kas osaühing saab osaniku kasuks tehtud õiguspärase dividendi määramise otsuse tagantjärele tühistada sellise osaniku nõusolekuta? - Koch & Partnerid

Kas osaühing saab osaniku kasuks tehtud õiguspärase dividendi määramise otsuse tagantjärele tühistada sellise osaniku nõusolekuta?

Koch & Partnerid

Selline küsimus on akuutselt tõusetunud hiljutises äritülis, kus esindame osanikku, kelle suhtes vastaspool üritab sarnast õiguslikku „võtet“ kasutada. Meie hinnangul on vastus küsimusele eitav. Tagantjärele enda allkirja „tagasivõtmine“ dividende määravalt osanike otsuselt ei ole õiguslikult lubatav. Miks? Äriühing ei saa üldjuhul osaniku kasuks tehtud õiguspärast dividendi maksmise otsust ühepoolselt tühistada ega muuta eelkõige põhjusel, et selline otsus on äriühingule õiguslikult siduv. Kui otsus on tehtud ja osanikul on tekkinud õigus dividendile, on see tema varaline nõudeõigus, mida äriühing ei saa ühepoolselt tühistada ilma osaniku nõusolekuta. Teisisõnu ei saa teised osanikud dividendi saamiseks õigustatud osanikust „üle sõita“. Lisaks ei oleks oma allkirja hilisem „tühistamise“ võimaldamine kooskõlas hea usu põhimõttega, millest osanikud peavad omavahelises suhtluses lähtuma.

Kohtupraktikas on siiski leitud, et kui äriühingu otsusega on ette nähtud dividendi maksmine ning peale sellise üldkoosoleku otsuse vastuvõtmist ilmnevad asjaolud, millest järeldub, et üldkoosoleku otsusega ettenähtud dividendi väljamaksmise tulemusena muutuks äriühing maksejõuetuks või tekiks maksejõuetuks muutumise oht, on osaniku poolt dividendi väljamaksmise nõudmine vastuolus tema lojaalsuskohustusega äriühingu suhtes.

Klienti esindavad kõnealuses vaidluses vandeadvokaadid Paavo Koch ja Annely Sepp.

Kui soovid selle teema kohta rohkem teada saada, palun võta meiega julgelt ühendust.